joanfont

juny 202016
 

El divendres dia 17 de juny, la sortida del dimonis va marcar el començament de les festes del Sol que Balla, dirigides bàsicament al públic infantil, que organitza l’APIMA de Sant Joan, amb la col·laboració de l’Ajutament i de la Casa Museu Pare Ginard.

S’han organitzat activitats per als nins i també s’han fet actes per a la gent més gran. S’ha aprofitat per incloure-hi el 40è aniversari d’Aires de Pagesia, amb una ballada popular, i un acte de la Casa Museu Pare Ginard (“Cendres. Cartografia de l’exili), que es farà a l’escorxador el proper dissabte dia 25.

Les activitats es tancaran el diumenge dia 27 amb un “Tardeo”, que diuen ara, a Consolació a càrrec del Centre Cultural, enfocat a la tria de la camiseta de la sortida rabiosa del dimoni per a les festes de l’estiu.

(Fotos dels dimonis, facebook de l’APIMA i de l’Ajuntament.)

maig 232016
 

El proper dimecres dia 25 de maig tendrà lloc a la sala de plens de l’ajuntament el ple ordinari d’aquesta mesada. Us oferim una còpia de la convocatòria on hi podeu llegir els temes que s’hi tractaran.

 

Ple IMG-20160522-WA0000

febr. 262016
 

Tot ja està preparat perquè els principals pilots de l’estat i per afegitó del món trepitgin territori santjoaners. La prova del Campionat d’Espanya que es farà diumenge dia 28 de febrer encalenteix motors. El membres i col·laboradors de la Penya Motorista han fet feina perquè tot estigui a punt i en ordre. Les zones ja estan més que marcades i sembla que com a mínim seran tan espectaculars com l’any passat. Segur que l’èxit de l’esdeveniment serà un fet irrefutable. A més a més, s’hi han inscrit més de vuitanta de participanst, entre el quals no hi falten Toni Bou (campió del món 2015), Adam Raga, Jeroni Fajardo, Albert Cabestany, Pol Tarrés… En poques paraules els millors del món. Aquest cap de setmana Sant Joan serà el centre del món del trial de l’estat. Enguany hi haurà participants en totes les categories del campionat d’Espanya: TR2, TR3, TR4, júnior, cadet, femení, juvenil, veterà.
(fotografies extretes de Facebook diversos)

trial plaça centro

zones trial

trial 2016 autoritats

trial2015 foto tomeu gomis

gen. 282016
 

Dimecres dia 27 de gener de 2016 es va celebrar ple ordinari al nostre ajuntament. Un del punts més noticiables va ser la incorporació d’un nou regidor de l’Assemblea per Sant Joan. Antoni Bauzà Matas “de sa Plaça” substitueix l’antiga batlessa i regidora Catalina Gayà. Podeu veure el vídeo i un resum dels temes que es tractaren en aquest ple.

 • Actes i presa de possissió de Toni Bauzà
  • Actes i presa de possissió de Toni Bauzà

  • Watch Video

 • Decrets, llei de morositat i demanda d'assitència al Consell
  • Decrets, llei de morositat i demanda d'assitència al Consell

  • Watch Video

 • Rectificació retribucions dedicació exclussiva del Sr. Batle
  • Rectificació retribucions dedicació exclussiva del Sr. Batle

  • Watch Video

 • Moció PSIB - PSOE impost turisme
  • Moció PSIB - PSOE impost turisme

  • Watch Video

 • Informacions
  • Informacions

  • Watch Video

 • Precs i preguntes
  • Precs i preguntes

  • Watch Video

 • Respostes de l'equip de govern
  • Respostes de l'equip de govern

  • Watch Video

Hi varen assistir tots els regidors, i 5 persones de públic, i va exercir com a secretari accidental en Gori Nicolau, ja que la plaça de secretari (vacant d’ençà que el titular Joan Campomar no es pot desplaçar a Sant Joan per patir una malaltia degenerativa) encara no s’ha cobert.

Els principals punts tractats i els acords presos varen ser els següents:

Punt 1 – Aprovats per unanimitat els esborranys de les actes de les sessions dels dies 24 i 25 de novembre de 2015.

Punt 2 – Presa de possessori de Toni Bauçà Matas, nou regidor d’Assemblea per Sant Joan en substitució de Catalina Gayà Bauçà.

Punt 3 – Assabentat dels Decrets de batlia dictats des de la darrera sessió ordinària.

Punt 4 – Lectura de l’informe sobre el compliment de la llei de morositat en els pagaments corresponents al quart trimestre de 2015. Les factures d’aquest trimestre s’han pagat als 28 dies d’haver estat registrades d’entrada a l’ajuntament.

Punt 5 – Aprovada per 7 vots a favor (3 PI, 3 PP i 1 PSIB-PSOE) i 4 abstencions (AxSJ) una sol·licitud d’assistència tècnica al Consell de Mallorca per assumir les funcions de tresoreria de l’Ajuntament de Sant Joan.

Punt 6 – Aprovada per 6 vots a favor (3 PI i 3 PP) i 5 abstencions (4 AxSJ i 1 PSIB-PSOE) una rectificació de les retribucions al batle per dedicació exclusiva. En el ple de dia 29/06/2015 es varen acordar per un total de 2.644,24 €/mes quan havien de ser 2.652,22, amb una diferència, per tant, de 7,93 €/mes.

Punt 7 – Aprovada per 5 vots a favor (4 AxSJ i 1 PSIB-PSOE), 3 vots en contra (PP) i 3 abstencions (PI) una moció presentada pel grup municipal PSIB-PSOE per donar suport a la implantació per part del govern de la CAIB de l’Impost del Turisme Sostenible (altra temps conegut com a “ecotaxa”)

Punt 8 – Hi va haver 8 informacions per part del batle Pablo Pascual (PP), 4 de Josué (PP) i 4 de Francesc Mestre PPI)

Punt 9 – Pere Galmés (AxSJ) va formular 8 precs o preguntes, en Josep Bauçà (AxSJ) 3, en Toni Bauçà (AxSJ) 3 més, i en Pep Bauzá (PSIB-PSOE) altres 3.

La sessió havia començat a les 20:10 h. i va acabar a les 21:15 h.

gen. 112016
 

La darrera assemblea de l’Associació Mel i Sucre (desembre 2015) va donar com a resultat bàsic la possibilitat que un grup de joves de Sant Joan agafin el relleu dels que fins ara hem tengut esment de la revista i les activitats que l’enrevolten. Aquests joves volen continuar amb el nom el mateix nom ja que gairebé tots  ells han nascut ja amb el melisucre (la revista ja té 35 anys).

Ara per ara sembla que comencen a reunir-se per tal de conformar la nova revista, que diuen que sortirà al carrer per l’estiu. Sergur que hi haurà canvis en la capçalera i també en el disseny, a més que s’incorporaran nous continguts.

Alguns dels nous membres i impulsors de la inciativa són Antoni-Miquel Bauçà Company, Biel Bauçà Bauçà, Pere Font Estelrich, Joan Roig Abraham, Arnau Moratinos Bordoy, Miquel Company Obrador, Joan Font Estelrich, Albert Miró Gayà, Catalina Gayà Morlà…

Han obert un facebook anomenat Nou Mel i Sucre i un nou correu electrònic melisucre2.0@gmail.com, per tal que tothom que vulgui comunicar-s’hi ho pugui fer fàcilment. També han començat una campanya informativa amb una penjada de cartells anunciadors per tots el negocis de la vila.

nov. 192015
 

El dissabte dia 12 de desembre de 2015 tendrà lloc l’assemblea general de socis de l’Associació Mel i Sucre. L’acte està previst a les 19:30 h, en segona convocatòria, a la sala multiusos de l’edifici de Persones Majors, a la plaça de la Constitució de Sant Joan.
L’ordre del dia previst és el següent:

 • Lectura de l’acta anterior
 • Estat de comptes
 • Continuïtat de la revista Mel i Sucre. Propostes.
 • Precs i preguntes
nov. 032015
 

El dissabte dia 31 d’octubre, vigília de Tots Sants, va morir Josep Estelrich, historiador, fundador del Col·lectiu Teranyines, col·laborador de Mel i Sucre, excursionista i capellà, entre altres coses; per tant home polifacètic. Morí a casa seva, acompanyat pels més pròxims, després d’una llarga i degenerativa malaltia, quan tenia 93 anys (Sant Joan, 1922).

josepestelrcih dibuix cara

 

La tasca feta per Josep Estelrich tan a Sant Joan com a fora ha estat extraordinària i ha abastat molts de camps: des del món de les missions, el de la cúria, el de l’escoltisme, el de l’excursionisme incipient dels anys 60 quan ningú no anava d’excursió per la serra de Tramuntana, fins a la redacció d’una sèrie de llibres i la posterior creació, inicialment al voltant de Mel i Sucre, del Col·lectiu Teranyines (que ha duit a terme més de 20 llibres i altres publicacions),  i gran divulgador del Pare Rafel Ginard tant al CP Son Juny com arreu de la cultura catalana, entre moltes altres activitats religioses i culturals. Tot això acompanyat de la seva bonhomia i to proper que el caracteritzava.

Va publicar un bon grapat de llibres d’història, la seva obra magna fou El Monestir de Santa Elisabet de Palma (convent de Sant Jeroni) d’Edicions Documenta Balear (2002), on va viure durant unes dècades com a capellà resident de les monges tancades que hi habitaven. Altres obres que va publicar foren el Catàleg de l’arxiu parroquial de Sant Joan (1990),  El pujol de Consolació de Sant Joan (1993), De com era infant del Pare Rafel Ginard (edició i transcripció), Els malnoms de Sant Joan (obra col·lectiva, Canuto-Estelrich-Font-Moratinos-Sastre)…

Cal remarcar, una altra vegada, la tasca com a impulsor de la figura del Pare Ginard amb la publicació d’algunes monografies santjoaneres del Col·lectiu Teranyines, la promoció i creació de la Diada del Pare Ginard (més de 10 edicions) i de la intermediació de la compra de la casa natal de Rafel Ginard, al carrer de Can Socies de Sant Joan, actual Casa Museu del Pare Rafel Ginard que forma part de la xarxa de cases museu del Consell de Mallorca.

En un altre nivell de coses, va rebre el Premi 31 de Desembre de 2002 de l’Obra Cultural Balear i el Premi Jaume II el 2008 del Consell de Mallorca. A més a més, el Col·lectiu Teranyines organitzà un homenatge en el seu honor el 2009, que es concretà en un concert i la presentació d’una monografia santjoanera amb el títol Miscel·lània Homenatge a Josep Estelrich i Costa. Uns pocs anys abans, l’Ajuntament de Sant Joan, durant el mandat de Joan Matas, li féu un reconeixement públic en un acte en el qual participaren la Coral de Sant Joan i la Coral Universitat de les Illes Balears.

ag. 022015
 

Els Amics del Puig de Sant Nofre organitzaren una pujada nocturna al puig, amb la participació de més de seixanta persones, el vespre que és conegut com el dia de la “lluna blava”. Aquest fenomen succeieix quan en un mateix mes es donen dues llunes plenes; això és el que ha passat aquesta vegada (només passa cada tres anys): el divendres 31 de juliol la lluna estava en la seva fase de major esplendor, just 29,5 dies després de l’última vegada, el passat 2 de juliol. La pujada fou molt agradable, ja que, després de les altíssimes temperatures que hem sofert durant aquests dos mesos passats, la frescor féu acte de presència. Els núguls taparen la posta de sol, que només s’intuí, i es realitzaren una lectura de poemes. Ja fosca negre i amb la presència de la lluna plena (diuen que blava) un grup de joves cantants i músics interpretaren una sèrie de cançons, que acabaren d’omplir la vetlada. HI hagué gent que romangué al capdamunt del turó de sa Batida i l’altra gent davallà, amb la sorpresa que tot just en arribar al pla llamps, trons i pluja regaren la terra i el personal. En poques paraules una nit de tots els colors per als Amics de Sant Nofre.

Actuació de Guillem Contestí, Arnau Moratinos i Joantoni Artigues (clicau damunt la foto i/o també a AQUÍ)

guillem contesti

joanToni i Arnau

 

jul. 302015
 

Els Amics de Sant Nofre organitzen una pujada nocturna al puig el proper divendres dia 31 de juliol, lluna plena. S’hi han previst una sèrie d’activitats lúdiques per tal de passar-hi la vetlada.

cartell eixida sant nofre 31juliol 2015

jul. 272015
 

El passat divendres dia 24 de juliol, en el marc de, organitzat er la Casa Museu Pare Rafel Ginard, el grup Cap de Turc oferí un concert acompanyat del dibuixant de còmics i altres herbes Max. És ja el tercer concert que experimenten ambdós.

La vetlada al Santuari de Consolació fou excel·lent i donà com aresultat una conjunció harmònica de sons, colors, paraules i dibuixos en viu i en directe que feren gaudir els espectadors d’una estona inoblidable. La pau de la música i el to líric que oferien els dibuxos de Max es mesclà amb la tranquil·litat d’una nit d’estiu amb mitja lluna brillant en la foscor de l’entorn.

cap_de_turc_consolacio1

2014-cap-de-turc

cap_de_turc_consolacio2

 

ACORAR

La Casa Museu Pare Ginard  té previst per a divendres que ve, 31 de Juliol de 2015 a les 21:30 h, una representació del que ja s’ha convertit en un clàssic contemporani, Acorar del manacorí  Toni Gomila, evidentment en le marc imcomparable del Santuari de Consolació (Sant Joan) i dins el cicle estiuenc “Lluna en vers”.

 

jul. 272015
 

Avui dilluns dia 27 de juliol comença la setmana/taller de cant coral juvenil “Summer Chorus” dirigida per Joan Laínez i destinada a joves d’arreu de l’illa d’entre 12 i 22 anys. Les activitats tendran lloc a la sala polivalent de la Tercera Edat de Sant Joan.  Es tracta de la continuació de l'”Oh happy weekend!” que es va fer durant el passat mes de maig. Ja han començat a treballar de bon de veres a primera hora. L’organització va a càrrec de l’Associació Coral de Sant Joan. Bona setmana!

cartell summ

jul. 272015
 

El proper dimecres dia 29 de juliol de 2015, a les 21:00 h, està prevista la primera convocatòria del ple ordinari de l’Ajuntament. La segona convocatòria és per al divendres dia 31 a la mateixa hora. Els temes, com podeu veure a la convocatòria, són bàsicament de tràmit: modificació de crèdit, les festes patronals… Com sempre en aquests tipus de plens oridnaris s’acaba amb precs i preguntes, que sol ser la part més sucosa i profitosa de sessions.

 

convocaotira_de_29_juliol_2015

juny 302015
 

 

RESUM DEL PLE de l’Ajuntament de Sant Joan del dilluns dia 29 de juny

20150613_123507

Batle i equip de govern del nou ajuntament de Sant Joan

 

1.  Constitució de grups polítics municipals i portaveus
S’han constituït 4 grups:
Assemblea per Sant Joan, AxSJ. Portaveu: Catalina Gayà. Suplent 1: Pedro Galmés. Suplent 2: Josep Bauçà. Suplent 3: Marta Jordà.
Proposta per les Illes, PI. Portaveu: Francisco Mestre. Suplent: Marcos Vidal.
Partido popular, PP. Portaveu: el batle. Suplent: Josué Gayá.
Partido Socialista Obrero Español, PSIB-PSOE. Portaveu: José Bauzá.
2. Periodicitat sessions plenàries.
S’acorda per unimitat una periodicitat de cada dos mesos per les sessions ordinàries. Concretament el darrer dimecres de cada dos mesos, a les 21:00 h. en horari d’estiu i a les 20:00 h. en horari d’hivern.
3. Creació i composició de la Comissió Informativa General.
S’acorda per unanimitat crear aquesta comissió i que estigui integrada pels 11 regidors del consistori. La seva funció es informar tots els regidors dels temes que han d’anar dins l’ordre del dia dels plenaris.
4.  Creació de la Junta de Govern.
S’acorda per 6 vots a favor (3 PI + 3 PP) i 4 abstencions (3 AxSJ + 1 PSIB-PSOE) que la Comissió de Govern estigui integrada pel batle i 3 regidors: Francesc Mestre, Josué Gayá i Marcos Vidal. Tindrà les competències que li delegui el batle i se reunirà cada 15 dies, en dijous a mig dia.
5. Nomenament de representants a òrgans col·legiats.
– Consell Escolar: el batle. Suplent: Francisco Mestre.
– Fundació casal Pare Ginard: Francisco Mestre. Suplent: el batle.
– Federació de Municipis, FELIB: el batle. Suplent; Francisco Mestre.
– Consorci d’Informàtica: el batle. Suplent: Francisco Mestre.
– Mancomunitat Pla de Mallorca: Francisco Mestre. Suplent: el batle.
– Fons Mallorquí de Solidaritat: el batle. Suplent: Francisco Mestre.
6. Nomenament de Tinents de batle.
1r tinent de batle: Francisco Mestre.
2n tinent de batle: Antonio Oliver.
3r tinent de batle: Marcos Vidal.
7. Retribucions.
Acordat per 6 vots a favor (3 PI + 3 PP), 4 vots en contra (AxSJ) i 1 abstenció (PSIB-PSOE):
– Crear (o mantenir) la plaça de batle en dedicació exclussiva, amb un sou brut anual de 37.020 € més seguros socials.
– Remuneracions a regidors: 150 € per assistir a la Junta de Govern, 50 € per assistència a la Comissó Informativa, i 50 € per assistència a les sessions plenàries.  Per norma general se faran un mínim de 2 Juntes de Govern al mes i una Comissió Informativa més un plenari cada 2 mesos, ademés dels extraordinaris que faci falta.
8. Sol·licitud de compensació econòmica per la dedicació exclusiva.
Es va acordar per unanimitat demanar a la CAIB aquesta compensació, que equival al sou brut del regidor a regidora que té la dedicació exclussiva (en el nostro cas el batle) més les despeses socials.
juny 302015
 

Les Cases museu Villalonga – Ginard – Bonet organitzen per a aquests mesos de juliol i agost una sèrie de vetlades culturals, que a la nostra vila es duen a terme al santuari de Consolació. Com ja deveu saber la primera que s’hi féu va ser la presentació del projecte FERMENTS, del músic polifacètic Miquel Brunet. El proper acte a Consolació serà el divendres dia 10 de juliol, a les 21:30 h, amb l’actuació del cantaoutor Marcel Pich.
llunavers_foto

Miquel Brunet, Amadeu Corbera i Biel majoral presentaren FERMENTS

Miquel Brunet, Amadeu Corbera i Biel majoral presentaren FERMENTS

 

Vet aquí el programa (clicau damunt l’enllaç)

LaLlunaEnVers2015 mini

juny 262015
 

Avui  divendres 26 de juny a les 21:30 hores al Santuari de Consolació (Sant Joan) es farà la presentació de “Ferments. El mapa sensitiu d’una illa”. És una de les activitats i espectacles que ofereix la Casa Museu Pare Rafel Ginard aquest estiu, gairebé totes a Consolació.

FERMENTS és un tribut al treball de Miles Davis “Bitches Brew”. És la història de tres dies de reclusió introspectiva dins un estudi de gravació tot cercant una connexió entre les noves generacions de músics de jazz i els aspectes més ancestrals de l’illa. Sense partitures, ni pautes establertes, només reaccionant a les percepcions sensorials, els músics, els ballarins, els cuiners i vinaters interactuen a la recerca de noves formes d’expressió. Tastar, ensumar, mirar i llavors crear. Aquest és l’objectiu.

Projecció i col·loqui nocturn

Amb Miquel Brunet (director) i Amadeu Corbera (musicòleg)

Entrada gratuïta
Inclou Tast de vins de la D.O. Binissalem
Lloc: Santuari de Consolació (Sant Joan)
Organitzat: Casa Pare Ginard