juny 172014
 

Dilluns 16 de juny, a la sala de plens consistorial, ha tengut lloc la primera roda de premsa duta a terme per l’Associació Memòria de Mallorca per explicar les tasques d’exhumació de tres cadàvers que es fan aquests dies al cementeri de Sant Joan.
Es tracta de tres veïns de Maria que varen ser assassinats pels falangistes el mes d’octubre de 1936 a les costes de Puntiró.

Miquel Salom, “Mio”, Joan Gual, “Puro”, i Jaume Gual, el primer afiliat a la UGT, els altres dos a Esquerra Republicana i tots tres llauradors d’ofici, varen ser agafats pels feixistes al seu poble natiu i portats cap a la presó de Palma, però mai no arribaren; com hem dit, a Puntiró foren assassinats per l’esquena i varen quedar estesos a la vorera del camí uns quants dies, fins que algú els va dur dins Son Fred, dins el terme municipal de Sant Joan, i foren llançats dins un pou. Un al·lot de deu anys els va trobar i els varen dur a enterrar a la fossa comuna del cementeri del poble.

Gairebé 80 anys després, l’Associació Memòria de Mallorca ha aconseguit els permisos necessaris per exhumar la fossa i rescatar els tres cossos, d’aquesta manera els seus familiars podran enterrar-los amb dignitat.

Una seixantena de persones han assistit a l’acte, molts d’ells familiars dels tres mariandos assassinats, i també representants de la premsa illenca, entre ells la televisió autonòmica, que ha enregistrat part de l’acte en directe. Podeu veure la roda de premsa aquí.

La presidenta de l’associació, Maria Antònia Oliver, l’historiador que ha elaborat la fitxa dels morts, Bartomeu Garí, i l’arqueòloga responsable de l’exhumació dels cossos, Cristina Riuhete, han fer uns breus parlaments per explicar cadascú la seva feina. La batlessa, Catalina Gayà, també ha fet unes breus declaracions per explicar la disponibilitat de l’Ajuntament en aquest tema.

Es tracta de la primera exhumació de cadàvers d’assassinats durant la Guerra Civil que es fa a Mallorca. Esperam que no sigui la darrera i que servesqui per obrir el camí a totes les que fan falta per restituir l’honorabilitat perduda de les víctimes de la repressió feixista a l’illa, tot i que sigui vuitanta després.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share on FacebookTweet about this on Twitter