nov. 032015
 

El dissabte dia 31 d’octubre, vigília de Tots Sants, va morir Josep Estelrich, historiador, fundador del Col·lectiu Teranyines, col·laborador de Mel i Sucre, excursionista i capellà, entre altres coses; per tant home polifacètic. Morí a casa seva, acompanyat pels més pròxims, després d’una llarga i degenerativa malaltia, quan tenia 93 anys (Sant Joan, 1922).

josepestelrcih dibuix cara

 

La tasca feta per Josep Estelrich tan a Sant Joan com a fora ha estat extraordinària i ha abastat molts de camps: des del món de les missions, el de la cúria, el de l’escoltisme, el de l’excursionisme incipient dels anys 60 quan ningú no anava d’excursió per la serra de Tramuntana, fins a la redacció d’una sèrie de llibres i la posterior creació, inicialment al voltant de Mel i Sucre, del Col·lectiu Teranyines (que ha duit a terme més de 20 llibres i altres publicacions),  i gran divulgador del Pare Rafel Ginard tant al CP Son Juny com arreu de la cultura catalana, entre moltes altres activitats religioses i culturals. Tot això acompanyat de la seva bonhomia i to proper que el caracteritzava.

Va publicar un bon grapat de llibres d’història, la seva obra magna fou El Monestir de Santa Elisabet de Palma (convent de Sant Jeroni) d’Edicions Documenta Balear (2002), on va viure durant unes dècades com a capellà resident de les monges tancades que hi habitaven. Altres obres que va publicar foren el Catàleg de l’arxiu parroquial de Sant Joan (1990),  El pujol de Consolació de Sant Joan (1993), De com era infant del Pare Rafel Ginard (edició i transcripció), Els malnoms de Sant Joan (obra col·lectiva, Canuto-Estelrich-Font-Moratinos-Sastre)…

Cal remarcar, una altra vegada, la tasca com a impulsor de la figura del Pare Ginard amb la publicació d’algunes monografies santjoaneres del Col·lectiu Teranyines, la promoció i creació de la Diada del Pare Ginard (més de 10 edicions) i de la intermediació de la compra de la casa natal de Rafel Ginard, al carrer de Can Socies de Sant Joan, actual Casa Museu del Pare Rafel Ginard que forma part de la xarxa de cases museu del Consell de Mallorca.

En un altre nivell de coses, va rebre el Premi 31 de Desembre de 2002 de l’Obra Cultural Balear i el Premi Jaume II el 2008 del Consell de Mallorca. A més a més, el Col·lectiu Teranyines organitzà un homenatge en el seu honor el 2009, que es concretà en un concert i la presentació d’una monografia santjoanera amb el títol Miscel·lània Homenatge a Josep Estelrich i Costa. Uns pocs anys abans, l’Ajuntament de Sant Joan, durant el mandat de Joan Matas, li féu un reconeixement públic en un acte en el qual participaren la Coral de Sant Joan i la Coral Universitat de les Illes Balears.

Share on FacebookTweet about this on Twitter